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February 22, 2019  

 

Marco Veenis 

CVMA – Society of BC Veterinarians Chapter 

PO Box 21088 Maple Ridge Square RPO 

Maple Ridge BC  V2X 1P7 

 

Subject: Ruling Letter Request September 18, 2018 

 

Dear Dr. Veenis: 

 

Thank you for your letter dated September 18, 2018 to Ms. Jordan Goss, Assistant Deputy 

Ministry, in which you requested a ruling related to how provincial sales tax (PST) applies to 

the veterinary industry. Your letter was forwarded to the Ministry of Finance’s consumption tax 

rulings team.  We apologize for the extensive delay in our response. 

 

PET FOOD 

 

The Ministry’s position is that certain types of pet food are exempt from PST.  

 

Paragraph 3(1)(c) of the Provincial Sales Tax Exemption and Refund Regulation (PSTERR) 

exempts drugs and other substances sold on the prescription of a veterinarian or other 

practitioner if they are for the treatment, mitigation or prevention of a disease or disorder.   

 

Accordingly, specialty diets prescribed by a veterinarian to treat, mitigate or prevent a disease 

or disorder are exempt from PST.   

 

PET FOOD DOCUMENTATION 

 

In order for a veterinarian to show why PST was not collected on these sales, they must 

document the prescription on a prescription form or in their files.  The word “prescription” is 

defined in the PSTEER as “a formula or direction, given by a [veterinarian], for a remedy or 

treatment for a disease or disorder.” The legislation does not require any particular form the 

formula or direction must take.  A formula or direction can be a notation in the animal’s file.  

However, the prescription must clearly state that the purpose of the food is for the treatment, 
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mitigation or prevention of a disease or disorder.  Where subsequent sales of food are made, a 

second prescription must be recorded in the animal’s file. Alternatively, subsequent sales may 

be documented using direction recorded in the file clearly indicating that the sale of the food is 

done on the initial prescription. A one-time entry is insufficient for subsequent sales of the 

food.  In addition, if the original prescription is time-limited (e.g., 12 months), a notation 

stating that the sale is made on the initial prescription is insufficient where the subsequent sale 

takes place outside the time limit of the original prescription. 

 

For example, if an animal has a chronic disease permanently requiring specialty food to treat 

the disease, then each instance in which the food is sold exempt of PST must have a new 

prescription or a clear record that the food was sold on an initial prescription (e.g., direction in 

the animal file or sales record linking the sale to the initial prescription).  

 

INJECTABLE DRUGS 

 

Veterinary Service 

  

When a veterinarian injects a drug into an animal, the veterinarian is providing an exempt 

related service under paragraph 73(1)(j) of the PSTEER.  A sale of the drug has not taken 

place. The drug is injected into the animal and it becomes incorporated into the animal in such 

a way that it ceases to have any separate identity.  The animal owner never holds the drug and 

may never even see the drug.  The animal owner also never has title to the drug nor do they 

possess the drug in its form as a drug.  Consequently, no sale of the drug has taken place under 

the Provincial Sales Tax Act (PSTA).  Because there is no sale to the animal owner, the 

exemption under section 3(1)(c) of the PSTERR for drugs sold on prescription does not apply.  

 

The veterinarian, however, has acquired the drug.  The veterinarian purchased it from a 

supplier, took title to the drug and then used it in the course of providing treatment to an 

animal.  Therefore, the veterinarian is considered the purchaser of the drug.    

 

Generally, the veterinarian would be required to pay PST on the drug.  However, there is an 

exemption under paragraph 141(1)(c) of the PSTA for goods purchased solely for the purpose 

of being used in the course of providing a related service to other goods and that remain part of, 

or attached to, the other goods after the service has been provided.  In this case, the drug 

remains part of the animal after the service to the animal has been provided.  Therefore, in 

these situations, the veterinarian may purchase the drug exempt from PST under paragraph 

141(1)(c). 

 

 

Sale of a Drug 
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Conversely, when title and possession of the drug is transferred from the veterinarian to the 

animal owner (i.e., it is not injected, applied or administered by the veterinarian prior to the 

transfer), then a sale under the PSTA has taken place from the veterinarian to the animal owner.  

In these cases, the animal owner is the purchaser of the drug under the PSTA.  If that sale is 

made on a prescription by the veterinarian and the drug is for the treatment, mitigation or 

prevention of a disease or disorder, then the sale is exempt from PST.    

 

Accordingly, in most cases PST will not apply to a drug such as Convenia.  Where the 

veterinarian injects the drug, then the veterinarian is exempt on their purchase under paragraph 

141(1)(c).  The veterinarian is not required to collect tax on the service to the animal because it 

is exempt under paragraph 77(1)(j) of the PSTERR.  Where the veterinarian sells the Convenia 

to the animal owner on a prescription, the sale is exempt of PST.  The only situation where the 

Convenia is taxable is if the veterinarian sells the drug to the animal owner and the sale is not 

on a prescription.  We assume this will be a rare occurrence (if it occurs at all). 

 

Administrative Fee 

 

In terms of an administrative fee associated with the transaction, where the Covenia (or any 

drug) is sold (i.e., the animal owner takes possession of or title to the drug) and the exemption 

under paragraph 3(1)(c) applies, then any associated administrative fee is exempt from PST 

because the administrative fee is considered part of the exempt purchase price of the drug.  

Where a veterinarian uses the drug themselves (i.e., injects the animal), the administrative fee 

charged to the animal owner is not subject to tax because it is considered part of the purchase 

price of the exempt service to the animal. Therefore, in either situation the administrative fee is 

not taxable.  However, if the drug is sold to the animal owner and there is no prescription (i.e., 

the drug is taxable), then the administrative fee is considered part of the taxable purchase price 

of the drug and the fee is taxable.    

 

For the purposes of clarity, below are examples of how PST applies to situations raised on page 

2 of your letter: 

 

Scenario #1 – Veterinarian injects drug into animal, the animal owner never has title to or 

possession of the drug. 

 

The veterinarian is providing an exempt related service and does not charge the animal owner 

PST.  The veterinarian may claim the PST exemption on the purchase of the drug under 

paragraph 141(1)(c) of the PSTA. 
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In certain cases, the veterinarian may also be exempt from PST under other specific exemptions 

including drugs that alleviate pain (paragraph 3(1)(e) PSTERR), drugs listed in Schedule I or 

IA of the Drug Schedules Regulation (section 3(1)(a) PSTERR), vaccines listed in Schedule II 

of the Drug Schedules Regulation and vaccines that are veterinary drugs as defined under the 

Veterinary Drugs Act (section 3(1)(b) PSTERR). 

 

Scenario #2 – Veterinary transfers title to and possession of the drug to the animal owner (i.e., 

there is a sale of the drug to the animal owner), the sale is made on the prescription of the 

veterinarian, and the animal owner injects the prescription drug (regardless of location). 

 

In this situation, the animal owner is the purchaser of the drug.  The animal owner must pay 

PST on the drug unless the drug is for the treatment, mitigation or prevention of a disease or 

disorder (paragraph 3(1)(c) PSTERR), alleviates pain in animals (paragraph 3(1)(e) PSTERR), 

the drug is listed in Schedule I or IA of the Drug Schedules Regulation (paragraph 3(1)(a) 

PSTERR), is a vaccine listed in Schedule II of the Drug Schedules Regulation or a vaccine that 

is a veterinary drug as defined under the Veterinary Drugs Act (paragraph 3(1)(b) PSTERR). 

 

The veterinarian may purchase the drug exempt from PST as goods purchased solely for resale.   

 

Scenario #3 -- Veterinarian transfers title and possession of the drug to the animal owner (i.e., 

sells the drug to the animal owner), the sale is made on the prescription of the veterinarian, the 

animal owner intends to inject the drug themselves, but later returns to the veterinarian’s office 

and has the veterinarian inject the drug. 

 

The animal owner is the purchaser of the drug.  The animal owner must pay PST on the drug 

unless the drug is for the treatment, mitigation or prevention of a disease or disorder (paragraph 

3(1)(c) PSTERR), alleviates pain in animals (paragraph 3(1)(e) PSTERR), the drug is listed in 

Schedule I or IA of the Drug Schedules Regulation (paragraph 3(1)(a) PSTERR), is a vaccine 

listed in Schedule II of the Drug Schedules Regulation or a vaccine that is a veterinary drug as 

defined under the Veterinary Drugs Act (paragraph 3(1)(b) PSTERR). 

 

The veterinarian may purchase the drug exempt from PST as goods purchased solely for resale 

and the services of injecting the drug by the veterinarian are exempt from PST.   

 

INJECTABLE DRUGS DOCUMENTATION 

 

Like the pet food, to show why PST was not collected on exempt sales described above, the 

veterinarian must document the prescription on a prescription form or in their files.  The files 

should also indicate the treatment given so that an auditor can determine whether the 

veterinarian administered the drug or whether the drug was sold to the animal owner. 
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To claim the exemption for goods purchased for resale and the exemption under paragraph 

141(1)(c), the veterinarian must provide their supplier with its PST registration number.  The 

supplier must record the veterinarian’s PST registration number on the invoice to substantiate 

the non-collection of PST. 

 

The Ministry will be reviewing our Bulletin PST 127, Veterinarians and Pet Stores, to ensure 

the above points are clearly explained in the public information.  Should you have additional 

questions or concerns, please do not hesitate to contact the Ministry. 

 

This correspondence describes how the Ministry interprets the relevant tax provisions for 

information purposes only.  This ruling and interpretation may be impacted by variations in 

circumstance, subsequent changes to legislation or subsequent court decisions.  This ruling and 

interpretation is provided as an aid to understanding the legislation and is not intended to 

replace the legislation.  The Ministry is not responsible for updating this ruling and 

interpretation if there are any subsequent changes to the law. 

 

Yours truly, 

 

 
 

Bob Scott 

Manager of Rulings and Special Projects 

Policy, Rulings and Services Section 

Consumer Taxation Programs Branch 

Ministry of Finance 

 

 

Prepared by: Sukie Nijjar  

 


